Oranje interieur

Oranje, hoe mooi is deze kleur! De kleur van de zonsondergang, herfst, vuur (warmte) én natuurlijk van NEDERLAND! Voor mij heeft deze kleur daardoor ook wat Koninklijks. (ik associeer het zelfs ook vaak met lekker eten :))

Toch zie je deze kleur niet vaak toegepast in het interieur. Jammer eigenlijk.

Dat was wel anders in de jaren '60/'70. Toen werd deze kleur veel gebruikt in huis, en vaak ook in combinatie met bruin en paars. In alles kwam oranje terug; in allerlei motieven, muren, allerlei gebruiksvoorwerpen enzovoort. Een beetje teveel van het goede waarschijnlijk, want daarna verdween deze mooie kleur bijna geheel uit het interieur. We waren er klaar mee, en deze mooie kleur werd later geassocieerd met retro en de hippie-tijd. Iets van 'vroeger' dus. 

Is de kleur oranje misschien te dominant voor in huis? Zelf denk ik dat dat niet het geval is. We moeten hem gewoon weer (her)ontdekken! Maar dan wel toegepast in de tijd van NU. Als statement, of in een klein accent. Niet in alles dus! Niet te veel!

Scandinavisch met oranje (2).jpg

In combinatie met oudrose-, geel-, en roodtinten geeft een oranje-accentje superveel sfeer in huis. Ook is oranje een warme tegenhanger en accentkleur naast veel zwart of antraciet. Dit heeft niets meer te maken met het jaren '70 retro-gevoel.

Wil je gaan experimenteren, start dan met een enkel item in je huis wat op mag vallen, Durf(v) je wat meer, dan zou je een muur in een mooie warme oranjetint kunnen proberen. Naast een witte muur oogt deze dan fris en modern. Naast zachtgrijs oogt de muur iets minder fel. Zorg je er dan bovendien voor dat er verder bijna geen kleur in huis is, dan wordt de muur echt een blikvanger!

Toch te heftig? Houd je niet van felle kleuren in huis? Ga dan eens voor de variant terra. Deze kleur trendkleur oogt wat zachter, zonder aan warmte te verliezen.

DURV(f) jij?

Een kijkje nemen in mijn LOOKBOOK?